Tero Lempisen työ on täynnä sähköä ja säpinää

loka 10, 2022

Yhdessä paremmiksi – Iisveden Metsä Oy lanseerasi yhtiön arvot
Sähkö on raaka-aine, joka pitää moottorit käynnissä ja laakerit vauhdissa. Tero Lempinen on kohta kahden vuoden ajan huolehtinut valon ja voiman virtaamisesta Iisveden Metsän tontilla. Piimäposti päätti ottaa selvää, miltä näyttää hieman eri tavalla CNC-jyrsinkonetta kokoavan sähköasentajan arki.
 

Loogista ajattelua ja ongelmanratkaisua

 
Kolmas nainen laulaa biisissään: ”Kuinka sujuu multa maanantai?”. Tero Lempisen hihat on ainakin kääritty jo kukon laulun aikaan kuudelta.
 
Työpäivässä on ehtinyt tapahtua paljon ensimmäiseen kahvitaukoon mennessä. Haastatteluaamuna asennuskohteina ovat olleet tuorelinjan kenno ja kuivalinjan kaapeli. Mikä tässä hommassa kiehtoo?
 

Näiden töiden teko on loogista päättelyä vaativaa ongelmanratkaisua. Prosessin hahmottamista eli mitä pitää tapahtua ensin, että tapahtuisi seuraava asia, Lempinen avaa hieman dominopeliltä kuulostavaa ajattelun kulkua.

 
Sähkötöiden lisäksi, Lempisen ja hänen kollegoidensa tehtäviin kuuluu laajasti kaikenlaiset mekaaniset huoltotyöt.
 
Alan kehittyminen on tuonut mukanaan paljon automatiikkaa, joka mittaa kaiken toimintaa. Koneilla on tietyt raja-arvot.
 

Linjassa on paljon antureita. Jos kone on seis ja annetut toimintarajat ovat kunnossa, pitää kysyä ”mikä estää tätä laitetta toimimasta?”. Onko esimerkiksi joku sulake lauennut, Lempinen avaa tarkemmin työn luonnetta.

 
Sähköllä on täysin kriittinen rooli, sillä kaikki moottorit ja venttiilit pyörivät sähköllä. Jos johonkin halutaan perustaa uusi etäohjauspiste, sinne on vedettävä kaapelit.
 
Jo alan opiskelijana Lempinen huomasi, että sähköasentajan pää pyörii koko ajan kuin telkällä ympärilleen katsellen ja etsien, missä piuhat menevät. Pohtien miten ja miksi ne on vedetty.
 

Koko ajan oppii, kun seuraa, miten toiset ovat ratkaisseet jonkun jutun ja yrittää hyödyntää oppia omassa työssään, Lempinen sanoo.

Iisveden Metsä Oy | SoMe reality

Sähköä seuraavassa polvessa vuodesta 1983

 
Teron isä Seppo Lempinen aloitti töiden teon Iisveden Metsällä jo vuonna 1983. Isän keikoille Tero on päässyt mukaan käytännössä siitä lähtien, kun on oppinut menemään omin jaloin eteenpäin.
 

Iisveden Metsä on ollut kotona puheissa ahkerasti. Isä jäi viime vuonna jo eläkkeelle, Tero kertoo.

 
Teron tie Piimänkadulle on tuonut perille monen vaiheen kautta. Jo kouluaikanaan hän sai ensimmäisen kesätyönsä sahalta ollessaan toisen ja kolmannen opiskeluvuoden välimaastossa.
 
Armeijan harmaista kotiuduttuaan vuonna 2010, uramatka jatkui Suonenjoen Sähköasennuksen palkkalistoille. 11 vuotta kestänyt jakso tuli päätökseen helmikuussa 2021. Tero sai silloin töitä Tepi Service Oy:ltä, joka vastaa nykyisin kaikista Iisveden Metsä Oy:n sähköasennuksista ja sähköhuollosta. Lisäksi työtehtäviin kuuluvat avustavat kunnossapitotyöt ja mekaaniset huoltotyöt yhdessä sahan oman mekaanisen huollon kanssa.
 
Ympyrä on sulkeutunut.
 

Mystinen kadonnut sähkömies ja 3D-tulostin

 
Stand up-koomikko Ismo Leikolan sketsikappale ”raksamies” vihjailee sähköasentajan näkymättömyydellä. Lempistä käsitys selvästi huvittaa, mutta hänellä on hyvä aavistus, mistä mielikuva johtuu.
 

Rakennusalalla mennään eteenpäin vaihe kerrallaan. Sähkötyöt kulkevat vaiheiden perässä. sähköasentajalle ei ole hommia koko ajan. Siinä sitten puuskahdellaan, että mihin ihmeeseen se ”sähkäri” on taas hävinnyt, Lempinen naureskelee.

 
Tyhjänpanttina seisoskelun sijaan, on huomattavasti tehokkaampaa liikkua sinne, missä sähkötöitä tarvitaan heti.
 
Lempisen mielestä Suomessa on erittäin ammattitaitoinen sähköalan osaaminen ja historiallisen pitkään toimineet edistykselliset ja turvalliset sähköverkot. Niistä tulee kansainvälistäkin kiitosta.
 

Eräs entinen ulkomaalainen asiakkaani on suorastaan kehunut meidän tilannettamme hänen oman kotimaansa vastaavaan tilanteeseen verrattuna, hän toteaa.

Iisveden Metsä Oy | SoMe reality
Tero Lempisen 3D-printteri laulaa ulos mm. tällaisia paikkatarralaatikoita

Kopeilla liikkuu huhuja, joiden mukaan Terolla olisi mielenkiintoinen tulostusharrastus. Mistä on kyse?
 

Minulla on kaksi 3D-tulostina. Valmistan niillä erilaisia prototyyppilaitteita. Työn alla on CNC-jyrsinkone. Ensin tulostan koneen osat muovista. Sitten, kun ne hajoavat, voin teettää muovisen mallikappaleen avulla tilalle uudet metalliset osat, Lempinen kertoo.

 
Aktiivisena ampumaharrastajana, kouluttajana ja Onkilammen ampumaradan vastaavana Lempinen on hyödyntänyt 3D-tulostusta mm. paikkatarrojen säilytyslaatikoiden valmistuksessa ja latausapulaitteissa.
 
Erään huippuravintolan uutisoimalle tulostelihaillalliselle Lempinen ei sentään lämpene, mutta näkee toisaalla yhteiskunnallisesti hyvin merkityksellisiä mahdollisuuksia hyödyntää 3D-tulostusta.
 

Jos esimerkiksi korva repeää, tulostimella voidaan tehdä uusi korvanlehti. Samoin, liikenneonnettomuuksissa loukkaantuneita voidaan auttaa elämään suhteellisen normaalisti, jos alkuperäinen raaja joudutaan amputoimaan, Lempinen kertoo kaksi havaintoa.

 
Moottoroidun käsiproteesin valmistaminen maksaa useita kymmeniätuhansia euroja. Kasvuiässä olevan lapsen käsi kasvaa koko ajan, jolloin kallista proteesiakin jouduttaisiin uudistamaan usein. Sellaiseen ei kaikilla ole varaa.
 

3D-tulostajat kehittivät yhteistyössä moottoroidun käsiproteesin, johon rakennettiin muovinen istukka. Sen avulla pystyttiin uudistamaan ketterästi varsinaista käsiosaa. Lapsi pystyi käymään kouluaan aika normaalisti. Käteen pystyttiin lisäksi tekemään tyylikkäät Spiderman-kuviot, Lempinen viittaa proteesin ulkonäköön liittyvään psykologiseen merkitykseen.

 

Puhelin pirisee – aina on tilaisuuksia olla avuksi

 
Sähköasentajan avulle on paljon ja monipuolisesti käyttöä. Se näkyy myös Teron arjessa, kun lähipiiristä puhelin pirahtelee tasaisesti.
 
Joskus rautakaupassa käydessä tekee mieli mennä antamaan omat vinkkinsä, kun joku tuumii hyllyjen välissä oikeanlaista katkaisijaa itselleen.
 

Auttaminen on mukavaa, mutta vaatii se toki myös tilannetajua, Lempinen tuumii.

 
Nykyistä toimenkuvaansa Lempinen pitää laajana. Vuodesta 1924 käynnissä pyörineessä sahalaitoksessa halutaan taata, että hommat toimivat tulevanakin vuosisatana. Siksi ennakoivaa huoltoa ja uudistamista tehdään koko ajan.
 
Vaikka tahti on ripeä, työilmapiiri on rento.
 

Tämä saha on sellainen savolaisen letkeä paikka tehdä työtä. Täällä ei ole tiukkapipoista touhua. Sitäkin lajia on tullut keikkatyössä nähtyä, Lempinen summaa lopuksi.

 
Seuraavaa PIIMÄPOSTIA odotellessa, voit lukea mitä vuoden 2021 metsäopettaja Heikki Manninen totesi rennosta ilmapiiristä.
 
Seuraa meitä Facebookissa Instagramissaja Instagramissa.

Tilaa piimäposti

Tilaa Piimäposti sähköpostiisi