5 vuotta täyttävä Rautalammin Metsäeskari on saavuttanut lasten ja paikallisten perheiden keskuudessa suosion odotettuna ensiopinahjona – Tästä metsäeskarissa on kyse
Uusi metsäjohtaja Kaija Rissanen vaihtoi maidon metsään ja Piimään: ”Sitä miettii omalle kohdalleen, mitä itse metsänomistajana arvostaisi”
 
Aikaiset aamulypsyt Kotalahdessa vaihtuivat metsäkäynteihin, puukaupan tekoon ja metsänomistajien palvelemisen pariin, kun Iisveden Metsän uusi metsäjohtaja Kaija Rissanen käänsi työurallaan uuden saran ja aloitti työnsä metsäosaston leivissä. Rissanen sai tulevasta työpaikastaan leppoisan kuvan jo opintiellään, kun kaksi koulukaveria kerran pirauttelivat sahalle esittääkseen yhden toivomuksen. Mistä olikaan kyse?
 

”Mitä vanhemmat edellä, sitä jälkipolvi rohkeasti perässä”

 
Aamuinen ammuminen, heinäsirkkojen sirinä ja kuusten latvusten hulmuava havina tuli polvenkorkuiselle Kaija Rissaselle tutuksi jo varhaisessa iässä.
 
Niukin naukin nuoren kuusentaimen korkeuteen kasvanut Rissanen lähti kumisaappaat suokohtien kupeissa lotisten isänsä jalanjäljissä ottamaan selvää varpaisjärvisen kotitilansa metsän kuulumisista.
 

Olin jo ala-asteikäisenä mukana istuttelemassa taimia. Ei meillä metsäkäynneillä isän kanssa ollut yleensä mitään sen kummempia savotan teon aikeita. Kunhan vaan katseltiin ympärillemme ja nautiskeltiin metsän tunnelmasta, Rissanen muistelee.

 
Taannoin lypsytilallisina maitotileistään elantoansa kasanneen perheen navetta hiljeni Rissasen ollessa viiden vanha. Se ei kuitenkaan millään tavalla tuntunut hidastelevan peruskoulun pänttäilyjen jälkeistä kytöä kohti Saarijärven Tarvaalaa ja agrologikoulua.
 

Sanoin kyllä lapsena, että minusta tulee sitten isona hammaslääkäri, mutta ei se mikään oikea haaveammatti ollut, Rissanen täsmentää.

 
Suomen Ateenan eli Jyväskylän lähituntumassa sijaitseva Saarijärvi oli sikäli kuin suurempaa elämänmittaista suunnitelmaa, sillä Rissanen törmäsi juuri siellä tulevaan puolisoonsa. Lieneekö kaunisrantaisesta Kukonhiekan tanssilavan parketista olleen vetoapua? Se jäänee arvoitukseksi.
 
Niinhän siinä sitten kävi: Pian olivat Leppävirran kyljessä sijaitsevassa maalaisidyllisessä Kotalahdessa omat lypsykoneet käynnissä ja pienkuormaaja annostelemassa rehua perät vastakkain karsinoissaan häntää huiskiville täpläkyljille.
 

10 vuotta me maitotilallisia oltiin. Meillä oli sellainen suhteellisen pieni tila. Vuonna 2000 valmistuneeseen navettaan oli tulossa saneeraustarvetta tai vaihtoehtona olisi ollut rakentaa kokonaan uusi. Tultiin mieheni kanssa lopulta siihen tulokseen, että ei me ehkä sitä muutaman miljoonan kokoista investointia tehdä. On aika katsella jotain muuta, Rissanen käy pohdiskelevasti läpi käännekohtaa pellolta metsään.

 
Koska metsällä ja maataloudella on tapana yhyttyä sopuisasti yksiin kuin tiukkasyiset kuuset savolaismetsän leimikkoon, katse ja tarmo siinsivät Mikkeliin ja XAMKin metsäalan monimuoto-opintojen pariin. Metsäalan pätevyys oli taputeltu pulkkaan alkutalvesta 2024.
 

Se opiskelu ei ollut niinkään mitään yleisten oppiaineiden käyntiä. Se oli metsää, metsää ja vielä kerran metsää, hän vinkkaa kurssitarjonnan kahlauksen luonteesta tunnelmiaan.

 

Omistajan saappaissa omaksuu, mitä myydessä osaa arvostaa

 
Rissasen hiljattaisen metsäjohtajain töiden aloituksen juuri ja johtolanka löytyy koulusta. Hänen miehensä Jarkko sattui näet kuluttamaan saman yläasteen pulpettia oravikoskelaislähtöisen Iisveden Metsän metsäjohtajan Hennariikka Savolaisen kanssa. Vähintäänkin ”moromoro”-tuttujen asteella he ovat olleet jo yli 10 vuoden ajan.
 

Hennariikka tiesi, että olin valmistunut metsäopinnoista ja hän oli itse jäämässä pian äitiyslomansa viettoon. Hän sitten kerran soitti minulle kysyäkseen kiinnostustani tulla Iisveden Metsälle töihin. Eero (Riipinen) sitten soitteli minulle antamani luvan perästä tiedustellakseen lisää, Rissanen avaa tarinaa.

 
Iisveden Metsä oli jo ennakkoon omalla luonteellaan henkinyt sopivaa lupsakkuuttaan ja helppoa lähestyttävyyttään ulospäin. Se kävi ilmi jo opinahjossa:
 

Luokkakaverini halusivat silloin tutustua sahateollisuuden toimintaan. He olivat soittaneet tänne ja kysyneet, että onnistuisikohan vierailun saaminen. Ei heitä tosin ollut kuin kaksi. No, sahakierros oli sitten kuitenkin järjestynyt! Se oli minusta aika hienoa, Rissanen jakaa kokemuksensa.

 
Metsäosaston nykyistä työkaveriporukkaa hän kuvaa rennoksi, auttavaiseksi ja mukavaksi. Työn itsenäisen luonteen vuoksi väki ei näe toisiaan ihan alvariinsa, mutta kuukausittaiset yhteiset kokoontumiset ovat hersyviä piristysruiskeita. ”Ei me täällä olla niin vakavia”, on kelpo tiivistys.
 
Toinen Rissasen kosketus Iisveden Metsään oli syntynyt aiemmin metsänomistajan roolissa, kun puukauppojen hierominen tuli tasaisin välein harkintaan. Onko siitä ollut työhön avitusta?
 

Omakohtaiset kokemukset ja tunnelmat omistamisesta auttavat ymmärtämään, mitä metsän omistaminen voi ihmiselle antaa ja mitä siltä voi saada.  Sitä miettii omalle kohdalleen, mitä itse metsänomistajana arvostaisi puukauppaa tehdessä, Rissanen kuvaa puukauppa-asiakkaan saapaskenkiin asettumisen mahdollisuutta nykyisessä leiviskässään.

vanha ilmakuva 1930-luvulta
”Ei niin vakavaa porukkaa” yhteiskuvassa. Rissanen löytyy neljäntenä vasemmalta lukien. Hänen puolisonsa yläasteen luokkakaveri Hennariikka on laitimmaisin oikealla.
 
Kun huolella vatuloi ja tarkoin katkoo, niin saanto on mitä mainioin
 
Puunhankintatyön järein tukiranka on hyvän ennakkosuunnittelun harteilla. Ennen tarjouksen jättämistä on tutkittava ja otettava mahdollisimman hyvin selkoa esimerkiksi puustosta, maastosta, varastoinnista ja kääntöpaikoista.
 
Etenkin metsänsä lähistöllä asustelevat metsänomistajat tykkäävät lähteä mukaan yhteisille metsäkatselmuskäynneille.
 

Metsänomistajilla on erilaisia toiveita ja tavoitteita. Toiset haluavat näyttää pystyyn jätettävät säästöpuut ja osoittaa paikat, mihin he eivät halua mentävän. Keskustelemme paljon katkonnasta ja sehän onkin meidän valttimme, koska sahaamme myös lyhyisiin pituuksiin ja pienempiin latvaläpimittoihin. Tukin saanto on silloin metsänomistajan näkökulmasta parempaa, Rissanen avaa leppoisten kohtaamisten antia.

 
Hän uskoo kuitenkin digitaalisen asioinnin lisääntyvän metsänomistajuuden siirtyessä seuraavien sukupolvien askareiksi, vaikka samalla näkee paikallisen tuntemuksen ja metsäkäynnin arvon edelleen pitävän pintansa.
 

Tekoälyn avulla esimerkiksi metsävaratiedon hyödyntäminen ja metsän mittaaminen tulee helpottumaan. Siinä ei kuitenkaan huomioida sellaisia kohteita, jotka jäävät latvojen alle. Esimerkiksi pieniä metsälakikohteita tai muita erikoisuuksia, Rissanen pohdiskelee alan tulevaisuudesta.

 
Vielä olisi lopuksi yksi jokerikysymys hihassa: Mikä olisi sellainen ”kääk-juoru”, jota työväki ympärillä ei vielä välttämättä tiedä?
 

Minä olen kyllä sellainen aika lailla kaiken aina ääneen selostava. Tuli mieleen opiskeluajat sieltä Tarvaalasta. Meillä oli sellainen luomukurssi. Teimme siellä YouTube-videon puolisoni kanssa, jossa minä näyttelin isäntää ja Jarkko toimi emäntänä. Metsäosaston työkaverithan tämän jo tiesivät, sillä minun silloinen opettajani Mirja eli Riipisen Eeron äiti oli näyttänyt videon rooleistamme kuvaa Eerolle ja Eero sitten tästä metsäosaston yhteisessä palaverissa kertoi, Rissanen naureskelee makeasti loppukaneetiksi.

 
Voit lopuksi hypätä Rissasen ja muun metsäosaston väen kyytiin Toivalaan ja metsäkoulupäivään.
 
Miten ammattilaiset suoriutuivat metsäalan ammattitaitotestien tehtävistä? Lue ja katso kaikki kuvat tästä.