Rautaa ylös yhteistyön tuella – Haastattelussa RautU Voimailu ja penkkipunnerruksen Euroopan mestari Anton Nykänen
Rautaa ylös yhteistyön tuella – Haastattelussa RautU Voimailu ja penkkipunnerruksen Euroopan mestari Anton Nykänen

Iisveden Metsä Oy:n trukkikuski Kalle Hänninen ja rautalampilainen lehtori Jani Tuovinen päättivät perustaa voimailuseuran vuonna 2020. Nyt reilut 3 vuotta myöhemmin, RautU Voimailun nostovyöllä on 19 eri SM-mitalia, 5 arvokisamitalia ja tuore penkkipunnerruksen Euroopan mestaruus. Millainen porukka punttisalitreeneistä löytyy ja miten yhteistyökumppaneiden tuki näkyy seuran arjessa käytännössä?

Lukion penkille treenaamaan enemmän penkkiä

Rautalammin ratsastuslukion edessä seisoo kaksi miestä, jotka ovat hartioistaan ja käsivarsistaan päätellen nostelleet hiukan muutakin kuin kahvimukia toimistoissa.

Hetki sitten Ranskan maalta kotiutuneella uunituoreella penkkipunnerruksen Euroopan mestarilla, Anton Nykäsellä, on syytä hymyyn monellakin tavalla:

Viime vuonna olin pronssilla ja nyt voitin. Tosi hyvältähän se tuntuu. Nyt olen armeijasta neljä viikkoa urheilukomennuksella ja valmistautumassa pohjoismaiden mestaruuskisoihin, jotka pidetään syyskuussa, Nykänen taustoittaa

Suonenjokelaisen Nykäsen ”intti” sijaitsee Santahaminassa eli ”Santiksessa”. Kasarmin tahtimarssia tai poteroiden kaivamista Nykänen ei tosin ole pahemmin viime aikoina treenannut, sillä mestaruuden tuoneen Merignacin reissukin kuului urheilukomennusten piiriin, jotka kuuluvat osaksi varusmiespalvelusaikaa.

Sukkuloimme lukiorakennuksen alakertaan, jonka käytävillä kajahtaa äänekäs rymähdys. Nyt taidetaan olla tosissaan painavan asian äärellä.

Viisi vuotta tavoitteellisesti rinnan päältä rautaa ylös punnertanut Nykänen aloitti salitaipaleensa leuoista.

Sitten minulta meni kyynärpäät. Vaihdoin kyykkyyn ja maastavetoon, kunnes kyynärpäät kestivät penkin tekemisen, Nykänen muistelee ja naurahtaa koko saliharrastuksensa alkaneen siitä, kun muutakaan kilpailevaa ajanvietettä ei ollut mielessä.

Oman lukunsa Nykäsen intohimosta mestaruuslajiinsa kertoo hänen opiskelupaikan valintansa:

Menin Suonenjoen Lukioon oikeastaan ihan puhtaasti siksi, että voisin treenata enemmän penkkiä. Ammattikoulut olisivat olleet kauempana Pieksämäellä tai Kuopiossa, Nykänen kertoo ja viittaa siihen, että opiskelumatkat olisivat vieneet paljon ylimääräistä aikaa arjesta

Iisveden Metsä Oy | SoMe reality

Ei vain ”tämän kylän poikii” – Ovet auki nuorille

Tänään Nykäsen penkkitreeni alkaa leppoisen näköisillä 100 kilogramman toistoilla. Treenin lopuksi tankoon on tarkoitus asettaa 172,5 kilon edestä kuormaa.

Nykäsen saavuttama Euroopan mestaruuskulta heltisi lopulta täysin suvereenisti ja 180 kilon voittotulos on samalla uusi alle 23-vuotiaiden Suomen ennätys. Voittoon olisi riittänyt tosin jo 165 kilon aloitusnostokin.

Seuran toinen perustaja ja viralliseksi puhemieheksi tunnustautunut Jani Tuovinen on myös itse aktiivikilpailija. Tänään hän on tsemppaamassa paikalle saapunutta treenaajien monimuotoista porukkaa, jossa on ilahduttavan tasajakoisesti naisia ja miehiä.

Arvioisin, että meillä on nyt toiminnassa mukana noin 15 nostajaa, joilla on kilpailulisenssi. Nopeasti laskettuna seuralla on kasassa hieman vajaa 20 SM-mitalia. Se on aika hyvin siihen nähden, että olemme olleet virallisesti toiminnassa vasta vajaat 3 vuotta, Tuovinen taustoittaa seuran tämän hetken tilannetta

RautU Voimailun toiminta-ajatuksen peruskulmakivenä on vahvasti nuorten harrastustoiminta. Seuran emäpitäjäläisjuuristaan ja nimestä huolimatta, ovet ovat laajasti avoimet:

Yksi meidän nostajistamme asuu ihan Helsingissä asti. Kaikki voimailusta kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleita toiminnan piiriin, Tuovinen painottaa

Tällä hetkellä etenkin huoltotiimiin ja varanhankintaan kaivataan lisää voimaa.

Huollon merkitys on kisareissuilla itseasiassa tosi suuri. Huollon tehtävänä on huolehtia kaikki käytännön asiat, jonka ansiosta nostajat voivat keskittyä itse kilpailemiseen, Tuovinen toteaa

Mitaleita saa helpommin, kun on tankoja ja pääsee kisoihin

Iisveden Metsä Oy on ollut RautU Voimailun taustatukena noin parin vuoden ajan. Millaista konkreettista merkitystä sponsoreilla on seuratoiminnan kehittämiselle?

No esimerkiksi tämä voimanostotanko tässä maksaa noin 1 000 euroa. Samoin nostolava. Molemmat hankinnat on pystytty tekemään sponsoreiden avustuksella. Kisamatkat ovat suuri osa toimintaan tarvittavaa sponsorointia. Esimerkiksi Nykäsen kisamatka Ranskaan maksoi 1 700 euroa, Tuovinen havainnollistaa

Yritykset suhtautuvat Tuovisen mielestä sponsorointikyselyihin tosi hyvin ja useimmat yrittäjät tunnistavat tuen tuoman näkyvyyshyödynkin.

Tällä hetkellä nuorison liikkumattomuus on vakava yhteiskunnallinen hyvinvoinnin solmu, jonka avaaminen tulevaisuudessa toisi tutkitusti miljardeissa euroissa laskettavat säästöt (Lähde: UKK instituutti)

Nuorison liikuntaharrastuksiin panostamista tuetaan selvästi mielellään ja yhteistyötiedusteluja on mukavasti tullut yrityksistä meidänkin suuntaamme, Tuovinen iloitsee

Kun kerran kilpailuhenkeä lihaksistoissa ja mielissä virtaa, niin onko porukalla jotain keskinäisiä kisoja? Nostajien hymyt leviävät merkitsevään virneeseen.

On meillä pikkujoulujen kohokohta ”karvalakkipenkki”. Siinä nostetaan penkistä painot ylös vastaotteella ja karvahattu päässä. Minä nostin 145 kiloa ja voitin, Nykänen naureskelee

Seuraavaksi on vuorossa Nykäsen treenin viimeinen nosto, johon 25 kilon lisämurikat haetaan viereisten laitteiden telineistä. 40 sekuntia myöhemmin lopetuspaino on takaisin punttipenkin haarukoissa ja pelivaraakin jäi.

Iisveden Metsä Oy:n ”record breakers club” toivottaa Nykäselle, Tuoviselle ja koko RautU Voimailulle menestystä nostoihin ja uusien ennätysten murskausta tuleviin kisoihin.

Seuraavaa Piimäpostia odotellessa, miten Iisveden Metsä Oy:n kummipelaaja Onni Snellman yhdistää huipputason jääkiekkoilun ja koulun.

Ps. Muista tilata Piimäposti – Saat uusimmat kuulumiset tuoreena suoraan omaan sähköpostiisi.