Hyvinvoiva kuski on kasvavan kuljetusyrityksen puumerkki – Haastattelussa Kalla Forest Oy:n Timo ja Antti Tukiainen

huhti 24, 2023

metsäjohtaja Jussi Rossi
Timo ja Antti Tukiaisen reitti puunkuljetusalan yrittäjiksi on kulkenut isän hytin ja omaehtoisen innostuksen kautta. Pohjois-savolaisen Kalla Forest Oy:n:n osakasyhtiötä H. Tukiainen Oy:tä luotsaavat veljekset luottavat siihen, että hyvinvoivat ja asiakaspalvelutaitoiset kuskit ovat menestyvän kuljetusbisneksen tehokkain moottori.
 

Ensin hypättiin kyytiin – myöhemmin päätettiin yrittää

Tukkilajittelun parkkipaikalle kaartaa hopeanharmaa pakettiauto, josta nousee ylös kolme herrasmiestä. Jokaisen takissa ja lippiksessä lukee ”since 1952”. Helsingin olympialaisten ja ensimmäisten suomalaisten Coca-Cola-pullojen vuosi. Samaan aikaan Pohjois-Savon Kaavilla sai alkunsa Unto Tukiaisen perustama kuljetusyritys, joka toimii nyt jo kolmannessa polvessa.

Nyt yli 70 vuotta myöhemmin, H. Tukiainen Oy:n omistajien Timo ja Antti Tukiaisen lisäksi kädenpuristuksensa tarjoaa Timon poika Otto Tukiainen.

Haastatteluhetken aattona Itävallassa jääkiekkoturnauksessa kultaa voittaneella Otolla on menossa TET-harjoittelujakso. Isän kyytiin ja huoltohallin touhuihin mukaan hyppääminen on ollut luonteva ratkaisu.

”Ajamaan ei olla ihan vielä päästy. Tämä viikko on mennyt selvittely- ja huoltotöitä tehdessä”,

 

Veljekset Antti ja Timo ovat kulkeneet keskenään hyvin samanlaisen reitin puun ajoon 1980-luvulta alkaen. Ensin kavuttiin isä-Heikin Volvon kuljettajan penkin taakse ja hyttiin. Siitä matka jatkui ammattikoulun penkille Kuopioon ja kuljetusalan opintoihin.

”Armeijassa ajoimme rekkakortit. Myöhemmin suoritimme liikennelupakurssin. Siitä meni vielä monta vuotta, kun päätettiin jatkaa yrittäjinä. Olemme käyneet yrittäjän ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot. Ne ovat antaneet paljon oppia siihen, miten liiketoimintaa pyöritetään. Nyt olemme olleet MKY:n kautta mukana metsäalan johtamisakatemiassa. Se on puhtaasti johtamiskoulutusta”, Antti ja Timo käyvät läpi opintojen polkua.

Kalpassa hyökkääjänä maaleja mätkivä Otto ei ole tehnyt vielä lopullista päätöstään urasuunnasta. Timo korostaa, että omaehtoisuus on ammatin valinnassa tärkeää.

”Ei meitäkään ole kotona mitenkään pakotettu tätä yritystoimintaa jatkamaan. Ihan omasta halusta kaikki on lähtenyt. Ja niinhän sen pitäisi ollakin”, hän linjaa.

Puukuski on käyntikortti – tuli mitä tuli

Puun kuljettamista pidetään autoilun kuninkuuslajina. Haastavimpana tehtävänä Tukiaiset pitävät puiden kuormaamisen ja siirtämisen pois laanipaikoilta talviolosuhteissa. Puukuskin todellista ammattitaitoa mittaavat kannukset ovat monen asian summa.

”Kuskin pitää hallita tietokoneet, nosturin käyttö ja ajaminen. Sen lisäksi on oltava asiakaspalvelutaitoa. Puukuski on yleensä se viimeinen kontakti metsänomistajaan. Vaikka tämä on hyvin itsenäistä työtä, niin hyvistä sosiaalisista taidoista on paljon hyötyä”, Timo sanoo.

Kaikilla on omat kiireensä. Joskus voi olla kitkoja vuorovaikutustilanteissa. Kireissäkin tunnelmissa pitää kuitenkin huomioida, että metsätien varressa ollaan edustustehtävissä.

”Kun tukin päässä lukee metsäyhtiön nimi, niin helposti se huonosta käytöksestä annettu palaute kohdistuu sinne. Kuskin toiminta on työn tärkein käyntikortti”, Antti alleviivaa.

Iisveden Metsä Oy | SoMe reality
Antti Tukiainen, Otto Tukiainen ja Timo Tukiainen.

Tutut naamat ja sujuvampi arki puukauppiaallekin

Antin ja Timon luotsaama H. Tukiainen Oy on yksi neljästä vuonna 2015 perustetun Kalla Forest Oy:n osakasyhtiöstä. Puuajoneuvoyhdistelmiä Kalla Forestilla on liikenteessä yhteensä 12.

Kalla Forestin ja Iisveden Metsä Oy:n yhteistyön alkujuuret ajoittuvat vuoden 2020 alkuun. Silloin aiemmasta työpaikastaan veljeksille tuttu metsäjohtaja Ville Tuhkanen otti yhteyttä ja kyseli yhteistyöhalukkuutta.

Iisveden Metsän hankinta-aluetta oltiin silloin laajentamassa Kallaveden pohjoispuolelle. Yhteistyöneuvottelujen kautta ryhdyimme sitten ajamaan puuta. Olemme tykänneet siitä, että yhteydenpidossa on mukana pieni ydinporukka ja kaikella toiminnalla on kasvot”, Antti kehuu.

Kiitosta on tullut myös toisesta suunnasta, kun Kalla Forest Oy:n työnjohdosta vastaava PuuJuitsarit Oy on voinut huolehtia keskitetysti yhteydenpidosta kaikkiin puuautoihin. Se on säästänyt metsäjohtajan aikaa muuhun työhön.

Hyvinvoiva kuski tykkää työstään ja pysyy talossa

Suomalainen metsäalan työ ja puukuljetusalan taso kestää vertailun maailmalla. Saksassa tehdyn työn kautta Tukiaiset ovat kuitenkin huomanneet, että eurooppalaista työhyvinvointiajattelua voisi rahdata tuliaisiksi suomalaisille kuljetustyöpaikoille vielä lisää.

”Vanhemmassa autoilusukupolvessa on arvostettu aika paljon työn määrää. Nykyisin alalle saapuvilla ihmisillä ei ole kiinnostusta täyttää elämäänsä tien päällä kellon ympäri. Eikä sen asian niin pidä mennäkään”, Timo linjaa ja Antti vieressä nyökkää vahvistuksen.

Hyvinvointiajattelun lopputulos on näkynyt sitoutuneena henkilökuntana ja erittäin pienenä vaihtuvuutena. Tasapuolinen kohtelu on arjen johtamisen kiinteä peruspilari.

”Yhteistyöstä kaikki lähtee. Tullaan toimeen keskenämme ja ollaan avoimia. Pidämme kehityskeskusteluita ja ihmisillä on tunne, että he pystyvät vaikuttamaan työhönsä. Se ylläpitää motivaatiota”, Timo painottaa ihmislähtöisen johtamisen merkitystä.

Oman arjen avaaminen saa uudetkin tulokkaat liikkeelle

H. Tukiainen Oy:n Instagram-tili laulaa säännöllisesti kuvia metsätaipaleilta ja lastauspaikoilta. Joidenkin alan ihmisten kirjoissa sosiaalinen media lasketaan hömpäksi. Timo ja Antti näkevät kuitenkin postausten tekemisessä useitakin myönteisiä puolia.

””Sosiaalinen media on hyvä mahdollisuus tuoda esiin koko alaa. Meille on tullut sitä kautta työpaikkakyselyitäkin. Esimerkiksi viimeisin rekrytoimamme uusi kuljettaja tuli meille töihin juuri sosiaalisesta mediasta”, Antti nostaa ylös näkyvyyden parhaita puolia ja lisää, että asioita on uskallettava tehdä eri tavalla.

Liiketoiminnan kasvaminen ja työtilaisuudet ulkomailla ovat antaneet oman energiasysäyksensä siihen, että Timo ja Antti kääntävät virta-avaimesta moottorin käyntiin huomennakin. Pyörät savolaisen metsän hyödyntämisen eteen pysyvät pyörimässä.

Seuraavaa Piimäpostia odotellessa, voit tutustua myös toisen kuljetusalan kumppanimme Kuljetus Raimo Tuomainen Oy:n Sami Tuomaisen mietteisiin tästä.

Tilaa piimäposti

Tilaa Piimäposti sähköpostiisi