Kuljetus Raimo Tuomainen Oy:n toimitusjohtaja Sami Tuomainen
Varkautelaisen Tuomaisten perheen elämäntyö on ollut tiiviisti mukana Iisveden Metsä Oy:n maailmanvalloituksessa jo vuosikymmenten ajan. Tänään kuulemme toimitusjohtaja Sami Tuomaiselta, mitkä kaksi asiaa ovat kuljetusliikkeen arjessa tärkeimpiä, kun keula kääntyy tästä päivästä kohti huomista.
 

Ajat nopeutuvat ja suunnat vaihtuvat

 
Ysitiellä rullaa Scania, jonka perävaunun kylki kääntää katseita. Kuvassa komeilee mystisen näköinen pipomies, joka mittailee katseellaan sahatun savolaisen kuusitavaran kauneutta. Taustalla siintää Alppien jono.

Kiituri kuuluu Kuljetus Raimo Tuomainen Oy:n kalustoon, jonka kuljetustoiminnan nokkamies Sami Tuomainen on saapunut kaluston tarkastuskäynnille Piimänkadulle.

Sami hyppäsi isänsä Raimon kyytiin tutustumaan autoiluun jo pikkupoikana. Hänelle uravalinta kuljetustoiminnan parissa on ollut hyvin selkeä ratkaisu.

Ennen vanhaan oli helppo lähteä kyytiin, kun tehtailla liikkumisesta ei oltu niin tarkkoja. Saapuville kuormille oli aina ihmisiä vastaanottajina tiedustelemassa tuomisista. Nykyisin kuljettajat hoitavat kaiken hyvin itsenäisesti, eivätkä välttämättä edes tapaa määränpäässään ketään, Tuomainen muistelee ja pohtii toimintatapojen muutoksia.

 

Alasta on tullut myös hektisempi. Aiemmin ajoreitti ja järjestys oli usein tiedossa. Se kulki Iisvedeltä Jämsän Kaipolaan ja sieltä Varkauteen. Nyt kuormien ja autojen suunnat vaihtuvat tiheämpään.

Kuskin apupojan penkiltä perheyhtiön ohjaksiin

Sami Tuomainen muistelee käyneensä Iisveden sahalla ensimmäisen kerran jo vuonna 1985.

Isä perusti yrityksen vuonna 1968. Kaikki alkoi silloin hänestä ja yhdestä autosta. Minä tulin virallisesti mukaan hommiin vuonna 1991. Silloin meidän lisäksi oli yksi työntekijä. Nyt täysperävaunullisia autoja on jo 12 ja kokoaikaisia työntekijöitä kuljetuspuolella 28, Tuomainen kuvaa kehityskaarta.

Iisveden Metsä Oy | SoMe reality
Tuomaisten perheyrityksen liiketoiminta jakautuu metsäteollisuuden sivutuotekuljetuksiin, pyöräkonevuokraukseen ja kaluston huoltoon. Samilla on ohjakset kuljetustoiminnasta ja Samin veli Mikko pyörittää Varkaudessa huoltoliiketoimintaa, jonka leivissä on 7 työntekijää.

Hake-, puru- ja kuorilastien kuljetusten lisäksi Iisveden Metsä Oy:n lajittelupihalla ärjyy 6 Volvon pyöräkuormaajaa, jotka ovat kaikki Tuomaisten kalustoa.

Vuokraus aloitettiin aikoinaan yhdestä koneesta. Siitä sitten yhteistyö alkoi laajentumaan, kun saha alkoi hävittämään omia koneitaan pois, Tuomainen kertoo.

Tällä tarkastuskäynnillä Tuomainen arvioi, että seuraavaksi kahden pyöräkoneen rengassarjat menevät uusintaan.

Raskaassa sarjassa myös rengaskustannukset ja kulutusvauhti ovat perusmaasturin kesänakkikierrokseen verrattuna aivan omassa luokassaan. Hieman päälle 40 000 euron investoinnilla kone rullaa ilman havereita eteenpäin taas seuraavat 2 vuotta.

Pakko tietysti kysyä, että miten perheen kesken sopu sijaa antaa vai tuleeko paljon ”kolareita”?

Samia kysymys selvästi hieman huvittaa.

Tietysti kun oman perheen kanssa on touhuttu niin kauan, niin mielipiteet jokaisella on. Olemme joskus laskeneet kaikki omat tarjouksemme ja vertailleet niitä sitten toisiinsa. Siten on nähty, onko ajatuksemme keskenään edes sinnepäin, Sami heittää esimerkin.

Tuomainen kiittää perheyrittäjyydessä erityisesti helppoa ja valmiiksi perehtynyttä varajärjestelmää, jos tulee tarvetta olla hetken aikaa pois.

Kuljetusalalla pärjää, kun kaksi tärkeää asiaa toimii

Sami Tuomainen kokee, että kuljetusalan työhön suhtaudutaan positiivisesti. Ihmiset ymmärtävät työn merkitystä, vaikka joukossa tien tukkimisista syyttäviä satunnaisia vähemmistösoraääniä joskus kuuleekin.

Tuomainen iloitsee, että yhtiön henkilöstö on monimuotoista ja rattiin on löytynyt oikeanlaista kipinää.

Meillä on nuoria ja vanhempia kuskeja. Yli 20-vuotisia työsuhteita. Jotkut jo eläkkeelle päässeetkin saattavat käydä ajamassa vuoroja. Meillä on miehiä ja naisia. Joskus joku on saattanut kysyä, että ”miten tyttö on pärjännyt?”. Olen siihen vastannut ihan yksin tein, että hyvin. Ei tämä ole työtä kummempaa. Kuljetusala on asennehommaa, Tuomainen korostaa.

Iisveden Metsä Oy:n toimintatavoille hän antaa mielellään kiitosta. Henkilökunnankin kanssa on vuosirenkaiden myötä tultu tutuiksi. Joulun alla on ollut tapana käydä konekuskien kanssa yhteisellä lounaalla.

Edellinen Piimäpostin haastateltava halusi jättää seuraavalle tentattavalle kysymyksen. Pieni uskon kipinä on, että kysyjä saattaa olla Tuomaiselle hyvinkin tuttu. Eli kenen ääni soi parhaiten Iisveden Metsä Oy:n karaokessa?

Tuomainen pohtii tarkasti ja heittää sitten veikkauksensa:

Kyllä se taitaa olla Lehtinen. Tuomainen toteaa.

Työ kiitoteillä jatkuu ja koneet pitävät sahan ruokinnassa. Savo pysyy pyörillään.

Seuraavaa Piimäpostia odotellessa, vvoit lukea Iisveden Metsä Oy:n ja Savon Voiman viime vuonna alkaneesta metsäenergiayhteistyöstä jolla savolaisia koteja pidetään lämpimänä.