metsäjohtaja Jussi Rossi
Suomen terveysministeriön tutkimusraportit kertovat, että työpaikkaliikuntaan panostaminen tuo yhdellä liikuntaan sijoitetulla eurolla tilalle jopa 5,5 euroa. Piimäpostin toimitus lähti haastamaan työporukkaa sulkapallomatsiin ja otti samalla selvää, millaisia mietteitä Iisveden Metsä Oy:n henkilökunnalla on työpaikkaliikunnasta.

Verkot pystyyn ja pistejahtiin

Kun torstai-iltapäivä kääntyy illan suuhun, työnjohtaja Sami Matilaisen auto kurvaa Iisveden Koulun eteen.

Pian on alkamassa toinen Iisveden Metsä Oy:lle varatuista viikoittaisista salivuoroista. Työporukka on kokoontumassa läiskimään sulkapalloa.

Väätäisen Ari oli pelannut Iisveden Kirin porukoissa sulkapalloa jo vuosikymmenet. Noin 6 vuotta sitten minut houkuteltiin mukaan. Siitä tämä homma pikkuhiljaa on lähtenyt liikkeelle, Matilainen muistelee viritellessään verkkoja pelikuntoon.

Sulkapallomestariksi työporukassa tituleerattu Väätäinen on tänään iltavuorossa. Arkivuoroon pääsee osallistumaan työvuorosuunnittelujen ehdoilla. Viikon toinen vuoro sunnuntaisin antaa sopivasti liikkumavaraa virallisten työaikojen ulkopuolella.

Kun koulu on kiinni kesällä, niin pelaamme beach volleytä tällä samalla porukalla tuossa viereisellä koulun hiekkakentällä, Matilainen jatkaa.

Tänään kasaan saadaan kuuden hengen porukka. Tämän jutun kirjoittajan viimeisistä palloralleista on vierähtänyt aikaa yli 10 vuotta ja tarvittavat pelivarusteet on hommattu kalkkiviivoilla paikallisesta sekatavarakaupasta.

Halpamailan jänteet herättävät hilpeyttä ja laatu antaakin periksi jo heti ensimmäisen erän jälkeen. Onneksi Matilaisella on vaihtomaila matkassa. Pelit jatkuvat.

Edut tukevat hyvinvointia – Oma motivaatio voida hyvin on tärkein

Iisveden koulun salivuorot ovat työpaikan kustantamat. Lisäksi hyvinvoinnillisiin työsuhde-etuihin kuuluu mm. ePassi, jossa on liikunnan tukemisen lisäksi kulttuurillinen ulottuvuus tarjolla.

Uusimpana työsuhde-etuna työntekijöille tarjotaan myös mahdollisuus hankkia pyörä. Pyörä voi olla perinteinen tai sähköavusteinen ja sen voi hankkia vapaasti valitsemastaan ostopaikasta.

Ari kysyi, että saako pyöräksi valita ”Harrikan”. Siihen tämä meidän pyöräetumme ei valitettavasti ihan vielä veny, Henkilöstöjohtaja Kaisa Uuttu naurahtaa makeasti.

Pyöräetua on hyödynnetty Uutun mielestä jo nyt ilahduttavan aktiivisesti. Yhteen vuoronvaihtoon ja työpaikan kahvitupaan on saattanut ilmestyä jopa 7 henkilöä ajotamineissaan.

Modernin ajan sahateollisuuden työssä on paljon automaatiota. Fyysisiä työsuorituksia on huomattavasti vähemmän kuin ennen. Työergonomia ja oikeanlaiset työasennot korostuvat.

Työfysioterapeutti on kiertänyt työpisteitä läpi ja havaintojen pohjalta on tehtykin uusia panostuksia. Esimerkiksi teräkoppiin uudistettiin pakantekopöytä, Uuttu mainitsee.

Uuttu haluaa kuitenkin alleviivata, mikä on työhyvinvoinnin tärkein ydin:

Työhyvinvointi ja ergonomisesti toimiminen lähtee erityisesti siitä, että ihminen haluaa itse toimia niin. Kyselyissä nousee esiin, että työpaikallamme edut ovat henkilökunnan mielestä jo tosi hyvät. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin oma motivaatio huolehtia itsestään, Uuttu linjaa.

Iisveden Metsä Oy | SoMe reality

Ottelupallo kotiin ja uusi ennätys tiskiin

Kello lähestyy iltaseitsemää. Sulkapallolle on annettu nelinpelien merkeissä kyytiä noin 2 tuntia. Verkolla on taisteltu välillä pisteistä näyttäviäkin tiikerisyöksyjä salin lattiaan heittäen.

Vaikka pelissä on vauhtia, niin ei näiden vuosien varrella ole vielä koskaan mitään sattunut – pieniä selän notkahduksia lukuunottamatta, tuotantojohtaja Sami Juntunen toteaa.

Sahalinjan monitoimityömiehen, Juho Palokankaan kotona lämpenee vuoron jälkeen sauna. Kylältä tulee toisinaan noudettua pientä kaloritankkaustakin matkaan. Palokangas on ollut selvästi tänään ”pelipäällä”.

Sen sijaan, tämän jutun kirjoittajalle on jostain syystä tullut tunne, että häviämisellä ja hänen peliparikseen joutumisella on ollut koko illan mystinen yhteys.

Toukokuun alku tuo uuden juhlan merkin sahalle, kun huhtikuussa syntynyttä uutta tuotantoennätystä tuuletetaan kakkukahvien merkeissä. Saavutuksen siivittämänä ePassien käyttöbudjettiakin päätettiin nostaa vuodelle 2023 tuntuvasti.

Kyllä me haluamme aina muistaa ja kiittää koko porukkaa hyvistä suorituksista. Eihän tämä meidän hommamme edes pyörisi ilman näitä hyviä ihmisiä, a Uuttu summaa lopuksi.

Seuraavaa Piimäpostia odotellessa voit lukaista, mitä hyvinvointi ja ihmisten johtaminen merkitsee yhteistyökumppanillemme Kalla Forestille.