Sahauslinjan monitoimimies, jonka asenne on rock – Haastattelussa Juho Palokangas

syys 11, 2023

Sahauslinjan monitoimimies, jonka asenne on rock – Haastattelussa Juho Palokangas
Juho Palokankaan opinnot Kuopion sähköalalla eivät poikineet koskaan leivänsyrjää kaapelien ja pikasulakkeiden maailmasta. Ainoaksi jääneestä vuodesta ”mualiman navalla” jäi kuitenkin tuomisiksi vapaa-ajan tiiviisti täyttävän Flying Flick Knives-rockyhtyeen tarina. Millainen on Piimän sahan musiikkimiehen arki ja vapaa?

Kahta en vaihda – Toinen on rock

Iisveden Metsä Oy:n sahalinjan monitoimimies Juho Palokangas päätti jo ensimmäisenä ammattiopiskeluvuotenaan muuttaa tulevaisuuden suuntaa ja käväisi opinto-ohjaajansa juttusilla.

Tasaisen varman tilipussin kartuttaminen alkaisi ja jatkuisi valmistumisen jälkeen seuraavat 11 vuotta sähköasennusten sijaan metallialan parissa.

Aika Pohjois-Savon keskuskaupungissa antoi kuitenkin ensimmäiset bensanheitot liekkeihin, kun penkinkulutuksen lomassa vanha yläastekaveri Niko Tissari ja Palokangas päättivät yhdessä perustaa bändin.

Uusi pumppu tarvitsi nimen, joka olisi rock-henkeen sopivan katu-uskottava ja siisti. Koulun kahvilassa ramppaaminen osoittautui hyödylliseksi puuhaksi, sillä ratkaiseva välähdys syntyi linjaston jonossa:

Bändin nimi keksittiin rockabilly-ihmisten mukanaan kantamista stileteistä (flick knife) ja Flying Saucers-yhtyeestä. Siinä palveluvuoroamme odotellessa yhdistimme nämä kaksi asiaa, Palokangas muistelee bändinsä nimikastetta.

Rytmikärpänen puri Palokangasta jo 7-vuotiaana, kun hän näki serkkunsa paukuttavan rumpuja. Niitä oli päästävä tietysti itsekin kokeilemaan. Kapulat vaihtuivat myöhemmin vahvistimeen ja kitaraan käytännöllisten syiden säestämänä.

Olin joskus jo vähän kitaraa soitellut. Meidän oli helpompaa perustaa sellainen bändi, jossa on kitara ja laulu – mieluummin kuin rummut ja laulu, Palokangas sanoo.

Suonenjoen metallilinjalta bändiin yhytettiin mukaan kitaristi Juho Kemppainen. Kontrabassoa pompottelemaan pestattiin Riku Puumalainen ja rumpupallille vauhdikkaita komppeja naputtelemaan Joni Vauhkonen.

Sama kokoonpano on nyt elänyt ja hengittänyt muuttumattomana koko 15 vuoden taipaleensa.

Liekehtivä rokkari tukahduttaa tulipalot

Metallityöt saivat väistyä, kun Juho Palokankaan pesti Iisveden Metsä Oy:n palveluksessa alkoi keväällä 2021. Nykyiset työtehtävät sahalla vaihtelevat hyvin monipuolisesti sahurin jakkaran ja paketointipisteen välillä.

Palokankaan vuorolistoissa on mukana myös palovahtivuoroja, joita tarvitaan esimerkiksi linjastojen huoltotöiden jälkeen. Mitä palovahti oikein tekee?

Palovahti nimensä mukaisesti vahtii työkohdetta tulitöiden aikana ja 2 tuntia töiden päättymisen jälkeen. Sitten hän kiertää tunnin välein työkohteita läpi ja suorittaa ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, kuten kastelua. Palovahti pystyy havaitsemaan ripeästi syttymisen, aloittamaan alkusammutuksen ja hälyttämään palokunnan paikalle, Palokangas kuvaa tehtävää.

Iltamyöhään ja öisin hiljentyneellä saha-alueella vahtivuorolainen voi viihdyttää itseään esimerkiksi pyörälenkeillä, lintujen tiirailulla tai siivoilemalla paikkoja.

Liikuntaa kyllä saa. Siinä voi vuorossa tulla helposti jopa 20 000 askelta kävelyä, Palokangas lupaa.

Iisveden Metsä Oy on toimialallaan sopivan kompakti saha, jossa työnkuvat ovat olleet hyvin laajoja.

Flying flick knives

11 vuotta kylillä rilluttelua, eikä suotta

Flying Flick Knivesin harjoitustilat sijaitsevat vanhalla Suonenjoen Lukiolla. Tila on jaettu useiden bändien kesken ja tilojen hallinnointiin perustettiin aikoinaan myös oma yhdistys, Suonenjoen Blues- ja Rock-muusikot Ry.

Tilojen ylläpidon lisäksi, yhdistyksen kautta on päästy tekemään erilaisia tapahtumia. Esimerkiksi helmikuussa 2023 järjestettiin Kino Riossa konsertti, jolla keräsimme varoja Ukrainan sodasta kärsineiden ihmisten hyväksi, Palokangas kertoo.

Hän innostuu tarinoimaan 15.9 julkaistavan ”Razor Sharp”-esikoislevyn tekemisestä. Äänitteen synnytys ja haudutus on kestänyt vaatimattomasti 11 vuotta.

Kolme kertaa on aloitettu kaikki alusta. Ensin teimme äänitykset kokonaan livenä vain todetaksemme, ettei levyä pysty miksaamaan järkevästi. Välillä on ollut pitkiäkin taukoja ja olemme vain tuumineet, että pitäisiköhän sitä levyntekoa joskus jatkaa. Tänä keväänä saimme vihdoin nauhoitukset valmiiksi ja levyä miksattiin vielä pari kuukautta, Palokangas muistelee hieman huvittuneen oloisena.

Rokkaamisen, kylillä rilluttelun ja hienojen amerikanrautojen sanomaa julistava levy tuotetaan CD-levynä. Se siis surffaa rohkeasti digitaalisen musiikin valtavirran aaltoja vastaan. Palokangas näkee satsaukselle kuitenkin tärkeät perusteet:

Ostamalla ja tuottamalla fyysisiä levyjä, tuemme samalla monia hyviä musiikkialan tekijöitä. Kuten esimerkiksi nauhoittajia, miksaajia ja levyjen painajia, Palokangas luettelee.

Lopuksi on vielä pakko hieman udella, mikä merkitys rockabilly-elämäntavalla on. Jos se otettaisiin pois, niin mitä hänelle tapahtuisi?

Olisin varmaan aika tylsä äijä, Palokangas hekottelee.

Nappaamme lopuksi vahvistimeen virrat päälle ja pidämme pienet jamit ennen edessä siintävää iltavuoroa sahan tuotantolinjalla.

Ja Piimäpostia odotellessa, voit lukea myös millaisen vapaa-ajan harrasteen parissa metsäurakointikumppaninamme toimiva Pynnösten perhe viihtyy. Lue lisää tästä.

Tilaa piimäposti

Tilaa Piimäposti sähköpostiisi