5 vuotta täyttävä Rautalammin Metsäeskari on saavuttanut lasten ja paikallisten perheiden keskuudessa suosion odotettuna ensiopinahjona – Tästä metsäeskarissa on kyse
Ahkerasti Iisveden sahalla opiskelijoiden kanssa kiertänyt Savon Ammattiopiston väki kutsui Piimän metsäosaston vastavierailulle Toivalan metsäalan kampukselle. Metsäkoulun tutustumispäivässä päästiin kädet savessa käsiksi metsäkoneenkuljettajan työhön ja sahakin nykäistiin soimaan. Miten metsäalan oppimäärän tahoillaan tankanneet ammattilaiset mahtoivat pärjätä alan taitotesteissä?
 

Pitkällä puomilla nostettu sekunti voi olla jopa 3,4 päivää!

 
Siilinjärven kupeessa, maalaisidyllisessä Toivalassa sijaitsee kotimaisten metsien hoidon ja huolenpidon tulevaisuus. Metsäalan työlle on kysyntää. Tänään seurassamme istuva metsäkoululainen .
 
Hän pääsi jo toisena opintovuotenaan palkkatyön syrjään sonkajärveläisen koneurakointiyrityksen moton eli hakkuukoneen käskyttäjänä.
 
Piimällä on jo pitkään avattu ovia uusille koululaisille tervetulleiksi tutustumaan sahateollisuuden työn arkeen. Tänään kuvio keikahtaa toisinpäin, kun metsäosaston väki on saapunut paikalle tutustumaan modernin metsäalan koulutuksen toimintaan.
 
Metsäkoneiden sielunelämästä esitelmöivä opettaja ja itsekin pitkän linjan sahurina uraa uurtanut Pekka Dahlqvist kertoo metsäkonevalmistajien keräävän nykyisin ahkerasti tietoa metsäkonekuskien ajosuorituksista.
 

Tietyllä tavalla opetamme täällä opiskelijoita sopivaan laiskuuteen. Yritämme minimoida turhaa työtä. Jos teet kouran puomilla sekunnin mittaisen turhan liikkeen 15 kuorman aikana johon menee yhteen kuormaan 30 kourallista puuta, se tarkoittaa jopa 3,4 hukkaan heitettyä työpäivää vuodessa, Dahlqvist laskelmoi.

 
Latinalaisessa Amerikassa datan seuraaminen on viety niinkin pitkälle, että tehokkuuspoikkeamatilanteissa kuskeille tarjotaan lisäharjoittelua simulaattoreilla työn tuottavuuden nostamiseksi.
 
Viimeistä vuottaan koulunpenkillä pänttäävä Makkonen tuntuu suhtautuvan datan keräämiseen lupsakasti ja näkee sen pikemminkin innostavana haasteena itsensä kehittämiseksi:
 

Minulla on aina tavoite mielessä eli montako kasaa teen ennen kuin työvuoro loppuu. Minusta sekin on datassa hyvä asia, että sillä pystytään suoraan osoittamaan työn tuottavuus työnantajalle, Makkonen sanoittaa päällimmäiset pohteensa.

vanha ilmakuva 1930-luvulta
Matias Makkonen neuvoo metsäosaston Ville Tuhkasta simulaattorin kanssa. Oikealla puolella Jussi Rossi, Santtu Korhonen ja Tommy Lindström.

Dahlqvist peilaa alan asenteiden muuttuneen 20 vuoden takaiseen tilanteeseen paljon ja tuumii etenkin ajokoneen kuljettajan ammatin arvostuksen kasvaneen työnantajien keskuudessa:

Kärjistetysti ennen tuntui olevan melkeinpä sama, kuka sinne koppiin menee ajamaan. Kunhan siellä penkissä vaan joku istuu. Keskenään täysin samanlaiset leimikot kuitenkin valmistuvat eri ajassa. Mistä se silloin johtuu? Voit nostaa saman pinon kauempaa pitkällä puomilla tai tehdä lähempää lyhyemmän noston. Toiseen tapaan menee vaan enemmän aikaa. Kuskin täytyy tosi paljon ajatella koko ajan, miten hän työnsä tekee, Dahlqvist kirkastaa ajokuskin taitojen merkitystä.

Esimerkiksi vieremäläinen maailmanluokan metsäkonemagneetti Ponsse on hänen mukaansa erityisen kiinnostunut tänä päivänä tiedonkeruusta ja sen tuomista mahdollisuuksista esimerkiksi tehokkaamman työskentelyn suunnitteluun.

Kuskin penkkiin ja samanaikaisia liikkeitä lihasmuistiin

Tänään metsäosaston porukan päiväohjelmaan kuuluvat ammattitutkinnon taitotestien rastit, joilla mitataan työskentelyn oppimis- ja osaamistasoa. Ensimmäiseksi tarrataan kiinni metsäkonevalmistaja John Deeren kehittämien ajosimulaattoreiden ohjaimiin.

Metsäosaston vetäjällä Eero Riipisellä on hienoinen etu mittelöön puolellaan, sillä häneltä löytyy hieman näppituntumaa koneisiin metsäkouluajoiltaan 20 vuoden takaa.

Aki voi sitten päättää, onko tänään voittaja nopein vai se, kenessä on eniten kehityspotentiaalia, Dahlqvist naurahtaa kisailumentaliteetille.

Tommy Lindströmille viritetään kuitenkin ensimmäinen simulaattori ja hän saa raivata tietä perehdytettävänä Dahlqvistin viittoillessa ja opastaessa virtuaalisen ajokoneen ja kouran liikkeiden saloihin. Lindström vieläpä varmistelee, että juuri hänen koneensa on tänään se viritetty versio.

vanha ilmakuva 1930-luvulta
Opettaja Pekka Dahlqvist jakaa viime hetken neuvoja ennen kuin suoritukset startataan käyntiin.

Metsäjohtaja Jussi Rossin työskentely näyttää näppärältä ja nopealta. Jopa niin nopealta, ettei kone tahdo vauhdissa pysyä. Pienen digitaalisen ”juntturan” jälkeen se kuitenkin virkoaa.

Ilmeisesti siisteihin sisätöihin voisi tästä lähteä, Rossi veistää ohjainpenkistä hörähdellen hänen ja koneen keskinäiselle ymmärrykselle.

Dahlqvistin mukaan ripeys ei ole ihan se tärkein kriteeri suoritusten tasoa arvioidessa. Mittaristoon kuuluu esimerkiksi yhdenaikaisten kouran liikkeiden hallinta.

Seppälä ja Saarikko kodalla
Metsäjohtajat Kaija Rissanen ja Eero Riipinen tarkkaavaisena pyörittelemässä kouraa.

Siististä simuloinnista Timpurintielle, koneet käyntiin ja tosihommiin!

Ammattiopiston ruokalassa jaettujen kokemustarinoiden, puujalkojen ja maittavan lounashetken jälkeen koittaa aika ottaa suunnaksi Ranta-Toivala ja siellä sijaitseva Timpurintie.

Timpurintie on pienen köröttelymatkan päässä sijaitseva metsäalan kenttäharjoittelualue, jonka tiluksilta voi löytää mm. reilut 20 metsäkonetta, hirsirakennustuotannon ja tietenkin myös kunnon laavun metsätöihin kuin nakutettuna passaavien nokipannusumppien nautiskeluun.

Seppälä ja Saarikko kodalla
Kuvassa Vasemmalta oikealle: Opettajat Pasi Nenonen ja Aki Taskinen, Ville Tuhkanen, Kaija Rissanen, Santtu Korhonen, Eero Riipinen, Tommy Lindström, Jussi Rossi, Hennariikka Savolainen ja vaunuissa Hennariikan poika Artturi.

Opettaja Aki Taskisen mukaan, metsäalan väki käy treenaamassa työn tekemistä oikeillakin hakkuutoimeksiannoilla.

Vuosittainen määrä liikkuu noin 10 000–15 000 motin välimaastossa, mitä me teemme opiskelijoiden kanssa. Kun opiskelijat pääsevät ajamaan itse omia jälkiään, oppimista syntyy enemmän. Siinä pääsee konkreettisesti miettimään, minkä kasan olisi voinut tehdä kenties toisin, Taskinen kertoo.

Opiskelijoille tarjotuissa harjoitustöissä on toisinaan ilmaistyön leimallisuutta. Taskinen haluaa muistuttaa oppilaitoksen työskentelystä syntyvän samankaltaisia liiketoiminnan kuluja kuin muussakin yritystoiminnassa.

Ja se on myös muistettava, että me olemme täällä oppimassa uutta. Emme urakoimassa, hän kiteyttää.

Timpurintien sorakentän laitamalle tukkilaanin viereen parkeerattu ”Jontikka” eli ihka oikea ajokone saa ensimmäiseksi kuskikseen Iso-Britanniastakin metsäalan sivistystä ammentaneen metsäjohtaja Hennariikka Savolaisen.

Hänen tyylinäytettään ja tuoreen kuusitukin tuoksua ulkoilmassa tapaileva poikansakin on mukana ihastelemassa päivän meinoa. Kenties seuraavan polven sahurina, mene ja tiedä?

Seppälä ja Saarikko kodalla
Savolainen ohjaksissa ja Dahlqvist kopissa mukana neuvomassa hallintalaitteiden käyttöä.

Yhteistyökumppanin yhdyshenkilönä päivän tapaamista järjestellyt metsäjohtaja Ville Tuhkanen ottaa Stihlin eli tuttavallisemmin ”Tilhin” kouraansa. Pikkuryyppy, nykäys ja laipan ympärillä rullaava ketju on valmiina vastaanottamaan Tuhkasen signeeraaman kaatoloven kuusen runkoon.

Kaatosuuntaa mallaavan vanerin perusteella Tuhkasen sihti näyttää olevan ketjun lisäksi oikein hyvässä terässään!

Seppälä ja Saarikko kodalla
Taskisen haukankatse seuraa ja Tuhkasen saha soi.

Tarkkaa touhua, vaikka joskus kamppeet märkänä

Kentältä tavatun opettajan ja pitkän konekuskitaustan omaavan Pasi Nenosen mielestä metsäalan töiden vaativuuden käsityksissä olisi edelleen nostamisen varaa. Matias Makkonenkin toteaa, että muutamille opinnot aloittaneille työn luonne ja todellisuus saattoi tulla yllätyksenä.

Metsässä ollaan kuitenkin luonnon keskellä. Välillä ollaan kamppeet märkänä. Työ on kuitenkin tarkkuutta vaativaa ja fysiikkaakin koettelevaa, Makkonen kuvailee.

Motokuskin ammatissa keskittyminen on oltava tiukasti nostoissa. Työtä tulisi sopivasti rytmittää taukojen kanssa. Opettaja Dahlqvistin mukaan ainakin 30 minuutin välein, sillä montaa tuntia putkeen ei voi pysyä kovin skarppina.

Kyllä se vähintään jaloittelutauko on pakko pitää välissä, Makkonenkin on jo huomannut.

Opettaja Aki Taskinen kertoo, että opintotaipaleelta työelämään siirtymiseen kuluva aika ei ole välttämättä ajallisesti niin suuren suuri. Aikuisopiskelijoiden kohdalla se saatetaan laskea jopa kuukausissa.

Ei me täällä koulussa ketään pelkästä istumisen ilosta pidetä, Taskinen linjaa.

Makkosella on jo selkeitä kuvioita tulevaisuuden suunnitelmissa. Insinööriopinnot voisivat olla seuraava isompi tähtäin urakiikarissa.

Mutta entä ne suoritukset? Mikäs on maikkojen tuomio metsäosaston päivän suorituksista?

Siis tämähän näyttää jopa pelottavan lupaavalta! Kovia tuloksia on kyllä tehty. Jos on jollakin joskus sellainen tilanne, että puut pitää saada metsästä pois, niin kyllä tästä porukasta varmasti siihen kunnon apu löytyisi, Pekka Dahlqvist kehuu.

Seuraavassa Piimäpostissa esittelemme metsäosaston uuden ammattilaisemme Kaija Rissasen. Sitä odotellessa voit tutustua vaikka metsäasiakkaamme Riku Mehtoon ja hänen projektiinsa Nipurin Kartanoon tästä.