Iisveden Metsä Oy kuuluu monen paikallisen puheessa ”Piimän Sahana”. Tässä samassa Jauholahden pohjukassa olemme kohta 100 vuotta ahertaneet. Täällä Piimänkadulla on koko Suomen historiassa hyvin erityislaatuinen saha. Omistuspohja on edelleen sama kuin vuonna 1924.

Puunjalostusperinteen parissa kapula on siirtynyt edelliseltä metsänomistajasukupolvelta seuraavalle. Paikka henkii koko Suomen metsäteollisuuden historiaa. Ja nyt haluamme kertoa siitä sinulle lisää.

IHAN PIHKASSA SAVOLAISEEN KUUSEEN, JONKA MAINE ON MAAILMALLA LUJA JA KAUNIS

Aivan aluksi sahan raaka-aine tuli puhtaasti omistajiemme metsistä, mutta jo vuonna 1927 puuta ryhdyttiin ostamaan kiinteillä kaupoilla ulkopuolisilta. Metsän myyjän kannalta tämä tiesi hyvää, sillä puukaupasta karttuneet rahat olivat nopeammin näpissä.

Tänäänkin, vuonna 2021, meille voi tarjota myös suoraan kuusikkoansa ostettavaksi. Voisi kuvitella, että tämä on jo tuttua kaikille näin pitkällä historialla. Olemme kuitenkin huomanneet, että puun myynti suoraan meille on jopa yllättävän usein vaihtoehto, joka ei välähdä metsänomistajan mielessä, kun harvennus tai markkinatilanne on ajankohtainen.

Uskomme tämän johtuvan siitä, että keskitymme tiiviisti kuusen hankkimiseen ja sahaamiseen. Emme liikoja pidä ääntä itsestämme. Mene ja tiedä, onko se sitten kuuluisaa savolaista vaatimattomuutta, vaikka osaamme olla nöyrästi ylpeitä kaiken tekemisemme kanssa.

Ja miksipäs emme voisi olla? Nämä seudut ovat metsistään rikkaita. Ainutkertaisia aarteita, eikä niitä voi siirtämällä siirtää muualle. Niistä hyvä huolenpito kuuluu meille. Metsissämme kasvavat kuuset matkustavat enimmäkseen maailmalle. Savolaisesta kuusesta tykätään niin kovasti, että se olisi italialaisten mielestä kelvannut jopa itse Caesarille. Niin kestävää ja laadukasta se maineeltaan on.

Tämä artikkeli, jota nyt parhaillaan luet, on uuden viestintäkanavamme Piimäpostin ensimmäinen kirjoitus. Haluamme tämän foorumin myötä tuoda näkyvämmäksi kaikkea toimintaa ja mahdollisuuksia, mitä meillä on yhdessä sinulle paikallisena metsänomistajana ja asukkaana sorvata.

Meillä on täällä yhteen hiileen puhaltava yhteisö, jonka muodostavat kaikki metsien parissa elämäänsä eteenpäin tallaavat paikalliset toimijat – unohtamatta suinkaan niitä omistajia, jotka piipahtavat täällä kotiseuduillaan kylässä tai lomailemassa.

MITÄ KAIKKEA SAAT NÄHDÄ, KUN SEURAAT PIIMÄPOSTIA?

Piimäpostin kautta pääset seuraamaan lähietäisyydeltä arkeamme ja ihmisiä toimintamme sydänpuusta. Tutustut henkilökuntaamme ja yhteistyökumppaneihimme. Kuulet juuristamme parhaita pilkkeitä ja pysyt ajan hermolla, mitä lähialueiden metsänhoitotyölle kuuluu.

Seuraavalla kerralla esittelemme sinulle työkaverimme, joka on nähnyt aitiopaikalta kuusen havinaa ja metsäkauppaa jo viidellä vuosikymmenellä. Hän kertoo meille omia mietteitään alan aikamatkasta 80-luvulta tähän päivään saakka. Tätä odotellessa, ota seurantaan meidän Instagram– ja Facebook-tilimme.

Ja kun nyt kerran olet sivullamme, niin tutustu ihmeessä samalla reissulla myös pitkäaikaiseen puukauppa-asiakkaaseemme Kari Villaseen Suonenjoen Jalkalasta.

Terveisin

Iisveden Metsä Oy:n väki