Elämää, joka on 100 % metsässä: henkilökuvassa tuotantojohtaja Jussi Rossi

helmi 18, 2022

Iisveden Metsä Oy:n tuotantojohtaja Jussi Rossille metsä on kuin perheenjäsen. Se on mukana ajatuksissa kotona, töissä ja jopa matkoilla. Mitä kaikkea metsä Jussin perheen elämässä merkitsee?

METSÄNHOITO JA HARRASTUKSET VERENPERINTÖNÄ

Jussi kuvailee metsien keskellä elämistä verenperinnökseen. Äiti ja isä pyörittivät kotitilaa Rajalanniemessä. Molemmat olivat aktiivisesti mukana paikallisissa metsästysporukoissa.

Metsästys on meilläkin koko perheen harrastus. Näillä seuduilla on hyvät riistamaat. On vaikeaa kuvitella enää puhtaampaa ruokaa kuin luonnon omat antimet, Jussi kuvailee paikallista luontoa.

Rossien nelihenkisessä perheessä uuden metsästyskauden alku on odotettu hetki. Harrastus toimii henkireikänä, joka vie sopivasti ajatukset pois arjen melskeestä. Jussin neljästä koirasta kahta harmaata norjanhirvikoiraa ja mäyräkoira Hermannia käytetään metsästysapulaisina.

Sitten on lisäksi meidän Kauko. Se on sellainen iso ja lempeä vesipelastuskoira, joka tarvittaessa noukkii lapset järvestä ylös, Jussi naureskelee.

Jussi tekee kaiken muun lisäksi metsästykseen liittyviä vapaa-ajan matkoja esimerkiksi Etelä-Suomeen, Viroon ja Kroatiaan.

METSÄ AUTTAA TOTEUTTAMAAN UNELMIA

Jussi osti kotitilansa vanhemmiltaan vuonna 2010. Alusta pitäen tilan tavoitteisiin on kuulunut suunnitelmallinen metsänhoito.

Metsäomaisuus kannattaisi minusta nähdä omien tavoitteiden toteuttajana. Jokaisella meillä on elämässä erilaisia tavoitteita. Kannustan kyllä ehdottomasti kaikkia metsänomistajia panostamaan hyvään hoitosuunnitelmaan, koska metsällä on arvoa ihan samalla tavalla kuin asunnolla tai rahastoilla. Ja usein hyvällä tuotolla, hän toteaa.

Jussin kohdalla palaset ovat loksahdelleet sujuvasti paikalleen, kun työpaikkakin on löytynyt aivan kotitilan vierestä.

Kun ihmiset ovat muuttaneet töiden perässä kaupunkeihin, metsän osuus elämässä on vähentynyt. Kun ennen asuttiin maalla, metsä oli lähellä. Käytiin metsästämässä ja traktorit hankittiin myymällä metsää. Nykyisin metsän voi omistaa jopa tietämättään, Jussi kuvaa kaupungistumisen megatrendiä.

IISVEDEN METSÄN KAKSOISAGENTTI J. ROSSI

Jussin työnkuva Iisveden Metsä Oy:n leivissä on vaatimattomasti ilmaisten ”hyvin monipuolinen”. Kysyjille on yleensä helpompaa kertoa, mikä EI kuulu hänen toimenkuvaansa.

Esimerkiksi puunhankintaan hän ei puutu. Siitä pitää huolen Iisveden sahan toinen Jussi, joka työskentelee metsäjohtajana. Jussi Rossi hänkin nimeltään.

Säännöllisesti käy niin, että minulle tarjotaan ostettavaksi metsää ja toiselta Jussilta kysytään sahatavaraa. Puolisot eivät sentään ole vielä sekoittaneet meitä ja soittaneet keskenään ristiin, Jussia heittää hymy suupielessä.

Sattumat Jussien kesken ovat hämmästyttävät. Molempia nimittäin yhdistää sama opinahjo, Nikkarila, joka tunnetaan nykyisin paremmin XAMK:ina (Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu).

Minä menin Nikkarilaan hieman myöhemmin. Opettajat siellä ihmettelivät, että taasko se tänne tuli opiskelemaan?, Jussi lohkaisee.

Tie koulunpenkiltä johti Kosovossa rauhanturvatehtävissä heitetyn vuoden mittaisen keikan kautta Iisveden Metsälle kesätöihin. Työura on sisältänyt mm. projektin, jossa otettiin linjaston kameralajittelu käyttöön.

Palokuntatoimintaakin Jussi ehti hetken vetää, kunnes vilkkaan arjen vuoksi hän tarjosi vetovastuun nykyiselle ”palopäällikölle” Sami Matilaiselle.

Täällä on Iisvesi-henki. Yhtenäinen, kehityshaluinen porukka, joka auttaa ja tukee toinen toisiaan. Parhaat jutut ovat tietysti ”senseillä” eli Ari Väätäisellä. Hänen punaisessa lippiksessään on jotain kummallista taikavoimaa, Jussi sanoo ja toimitusjohtaja Tommy Lindström komppaa tähän vahvistuksen vierestä.

Vaikka kylänraitti Iisvedellä on vuosien varrella hiljentynyt, niin sahalla on erittäin suuri merkitys seudun elantoon veroina, metsätuloina, yrittäjyytenä ja palkkoina.

Olen kyllä tosi onnellinen, että tämä elämä on mennyt näin. Ei ole ruuhkia, työpaikka on lähellä. Ja saa elää metsän keskellä. Metsäasiat ovat täällä Suomessa tosi hyvällä tolalla, Jussi päättää keskusteluhetkemme.

Seuraavaa PIIMÄPOSTIA odotellessa, ota seurantaan sosiaalisen median kanavamme INSTAGRAMISSA– ja FACEBOOKISSA

Lue myös lisää palokunnasta artikkelista: Iisveden Sahalla lähin palokunta on samalla tontilla

Tilaa Piimäposti sähköpostiisi